Duizenden liters zuurstof in elke ambulance

Een moderne ambulance is een rijdende behandelkamer. Van tijd tot tijd bekijken we op deze pagina een onderdeeltje van de medisch-verpleegkundige uitrusting.

De zuurstoffles die verpleegkundige Marian Bouman op de foto vast heeft, is nog maar een ‘kleintje’. Een 2-literfles. Maar onder een druk van 200 bar zit er maar liefst 400 liter zuurstof in. Van deze fles zijn er altijd twee aan boord. (Lees verder onder foto.)

Marian: “Wanneer een patiënt een tekort heeft aan zuurstof, bijvoorbeeld bij een ernstige longaandoening of na het inademen van rook, geven we zuurstof bij via een neusbrilletje of masker. Ook als de patiënt zelf niet meer ademt – zoals bij een reanimatie – gebruiken we zuurstof uit de fles, die dan via een beademingsballon wordt toegediend.” Chauffeur Yvon Thijssen (rechts): “De kleine flessen wegen niet veel, die nemen we als het nodig is mee ‘het veld in’ om op elke plek de patiënt van zuurstof te kunnen voorzien.”

En dan heb je nog het grotere werk: in elke ambulance ligt ook een niet-draagbare 10-literfles (bij 200 bar bevat die 2000 liter zuurstof). “Een ritje naar Groningen met iemand die continu zuurstof nodig heeft, halen we makkelijk.” De inhoud van de flessen wordt dagelijks gecontroleerd zodat elke fles tijdig kan worden gewisseld.