Comfortabele ‘B-wagens’ eind maart in gebruik

Eind deze maand nemen we twee prachtige nieuwe Zorgambulances in gebruik. Vanochtend zijn ze door Ames Autobedrijf bij onze ambulancepost in Dordrecht afgeleverd.

De beide Volkswagens T6 zijn in Duitsland door de firma Wietmarscher tot ambulance omgebouwd. Binnen ons wagenpark van twintig voertuigen verzorgen deze zogenoemde ‘B-wagens’ het geplande vervoer van patiënten van de ene zorginstelling naar de andere, of van een zorginstelling naar huis of andersom. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die voor onderzoek of bestraling moeten reizen.

(De tekst gaat verder onder de foto’s.)
Wagenparkbeheerder Wim Treurniet (links) neemt de Zorgambulances officieel in ontvangst van manager bedrijfswagens Rob van der Velden van VW-dealer Ames.

Zodoende hebben de Zorgambulances een eenvoudiger uitrusting aan boord. Ze rijden nooit met spoed en zijn daarom vanaf nu getooid met secundaire ambulancestriping, zonder de kleur rood. Bij de Zorgambulances is met name het comfort voor de patiënt van groot belang. Daarom is de keuze gevallen op dit type Volkswagen, dat behalve hoge deuren ook onafhankelijke wielophanging en luchtvering heeft. Onze spoedambulances (van het merk Mercedes) hebben een starre achteras en stuggere vering, omdat ze zwaarder zijn en toch veilig met hoge snelheid moeten kunnen rijden.

De nieuwe Zorgambulances hebben een elektrische brancard van het merk Kartsana. Voor de ambulancespotters: de roepnummers zijn 18-440 en 18-441 en deze vervangen de 18-473 en 18-479. De reden voor de omnummering is dat we verwarring met Rotterdamse roepnummers willen vermijden, nu de aansturing van ambulances voor de beide buurregio’s sinds vorig jaar vanuit één gezamenlijke meldkamer plaatsvindt. De nieuwe wagens zullen bij ons in principe vijf jaar meegaan en rijden in die periode naar verwachting allebei zo’n 300.000 kilometer.