Column Hans Janssen: De grijze centralist

Nog even en dan gaat de meldkamer ambulancezorg van Zuid-Holland Zuid vanuit het Oranjepark in Dordrecht over naar de nieuwe samengevoegde meldkamer in Rotterdam. Bovenin het World Port Center, met een fascinerend uitzicht over het havengebied, wordt de laatste hand gelegd aan een ultramodern communicatiecentrum van waaruit politie, brandweer en ambulance van twee regio’s worden aangestuurd.

Vele uitdagingen en complexe vraagstukken moesten worden opgelost en de digitale randvoorwaarden stonden voortdurend ter discussie. Want als één ding duidelijk is geworden, dan is het dit: het draait al lang niet meer alleen om het opnemen van een telefoontje! Alle lessen uit het verleden, blunders en gebleken tekortkomingen zijn verwerkt in de modernste systemen en werkwijzen.

Snel en efficiënt handelen van de centralisten staat centraal. Hun deskundigheid is daarbij leidend. Voor ‘witte’ (geneeskundige) centralisten geldt dat zij minimaal een verpleegkundige opleiding achter de rug moeten hebben en een vervolgopleiding hebben gevolgd, om een medische indicatie te kunnen stellen door de telefoon zonder de patiënt te kunnen zien.

Als medische verkeersleiders sturen zij bovendien de ambulances aan die verspreid door de regio rondrijden. Ondersteund door realtime-computerbeelden bewegen ambulances langzaam over het scherm: welk team is het dichtst in de buurt bij een acuut ongeval? De associatie met Schiphol ligt voor de hand. Snelheid en deskundigheid gaan hand in hand.

Er woedt nu landelijk een discussie over de vraag of de burger niet beter af is met één soort centralist die alle drie de vakgebieden kan bestrijken; dus politie (blauw), ambulance (wit) en brandweer (rood). Een ‘grijze’ centralist die na een opleiding van enkele maanden als politiespecialist, brandweerspecialist en ambulancespecialist de meest uiteenlopende noodhulpvragen van de burgers correct zou kunnen interpreteren en daar gepaste actie op uitzet. Het zou goedkoper en efficiënter zijn. Ik denk er het mijne van.

Deze column van Hans Janssen, directeur Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, verscheen op 5 juli 2017 in weekblad De Stem van Dordt.

(Illustratie: Shutterstock.com)