Collega Thérèse 20 jaar na ongeluk niet vergeten

Een plaquette in de huiskamer van onze ambulancepost Zwijndrecht houdt de herinnering levend aan collega Thérèse Smit. Vandaag precies twintig jaar geleden kwam zij tijdens haar werk als ambulanceverpleegkundige om het leven op de A16 bij Zwijndrecht.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Thérèse was toen 54 jaar, geliefd bij collega’s en bij velen bekend onder de bijnaam ‘Trees van de ziekensjees’. Ze zou kort daarna stoppen met werken, destijds lag de limiet in dit vak bij 55 jaar. “Ze zag dat zelf helemaal niet zitten, ze wilde graag langer door”, vertelt haar zoon Paul. “Ze was altijd druk, heel gedreven. Ik heb dat ook, van haar.”

Een 18-jarige automobilist merkte die zomernacht de zwaailichten en afzettingen bij een ongeval niet tijdig op. Hij reed in op Thérèse en op de 33-jarige man die zij aan het helpen was nadat hij met zijn auto over de kop was geslagen. Bij het tweede ongeval stierven de ambulanceverpleegkundige én haar patiënt ter plekke. Een politieman raakte ernstig gewond. Binnen onze dienst was de verslagenheid over de dood van Thérèse groot. En tegelijk werd iedereen geconfronteerd met de kwetsbaarheid van onze beroepsgroep.

“Als de veiligheid van wegwerkers en hulpverleners op de weg ter sprake komt, wordt nog vaak naar dit ongeluk verwezen”, weet Paul. “Het had veel impact. Er waren zo veel collega’s op haar begrafenis, dat was overweldigend.” Berichten over verkeersdeelnemers die maling hebben aan een rood kruis boven de weg of snelheidsbeperkingen bij incidenten, kunnen hem nog steeds raken. “Mensen realiseren zich de gevaren niet.” Wat Paul betreft mag er indringender voor gewaarschuwd worden. “Shockeer maar.”

Het leven is doorgegaan, hij heeft het verlies van zijn moeder verwerkt. Maar Paul, zijn vader en de oudere collega’s binnen onze dienst vergeten Thérèse uiteraard niet. Behalve een warme herinnering is zij er het symbool van dat in ons werk niets vanzelfsprekend is, ook niet onze eigen veiligheid. Een rood kruis, een snelheidsbeperking, een afzetting: ze zijn er niet voor niets.

Help ons alstublieft om na onze dienst weer veilig bij onze naasten te komen.