Collega’s bieden met USAR hulp op Sint-Maarten

Onze collega’s Leo van der Leeuw (links) en Jan Kayser vertrekken vanmiddag naar het door de orkaan Irma getroffen Sint-Maarten. Zij behoren tot de 59-koppige USAR-missie die namens ons land zal bijdragen aan de coördinatie van de noodhulpverlening, humanitaire noodhulp gaat bieden en de lokale hulpdiensten op het eiland zal ondersteunen.

Jan is in het dagelijks leven ambulanceverpleegkundige en chef van dienst. Hij is in USAR-verband verpleegkundige van een reddingsgroep. Leo is binnen onze dienst teamleider en fungeert tijdens de uitzending als ‘senior paramedic’ in het basiskamp. “We zijn blij dat we kunnen en mogen gaan”, laten Leo en Jan weten vanaf Eindhoven Airport, waar ze klaarstaan om aan boord te gaan van een Defensievliegtuig.

De tekst gaat verder onder de foto.

De missie duurt naar verwachting tien tot veertien dagen. De noodhulp bestaat onder meer uit het ruimen van puin en begaanbaar maken van wegen en bruikbaar maken van locaties die van belang zijn voor de hulpverlening. Daarnaast ondersteunt USAR bij de distributie van hulpgoederen, de opvang van getroffenen, indien nodig bij repatriëring en bij het in kaart brengen van overige behoeften aan noodhulp.

www.usar.nl is het Nederlandse specialistische bijstandsteam dat onder de moeilijkste omstandigheden kan zoeken naar, en hulp verlenen aan, slachtoffers van bijvoorbeeld natuurgeweld. Het team omvat zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden en heeft al eerder na aardbevingen in Marokko, Pakistan, Haïti en Nepal zijn meerwaarde bewezen.

De inzet op Sint-Maarten is anders van aard, omdat het accent nu niet ligt op het zoeken naar overlevenden maar op het verlenen van noodhulp. “We laten het op ons afkomen”, zeggen Jan en Leo. “Het is uitdagend om op een andere manier te werken dan we gewend zijn en getraind hebben. Er wordt meer improvisatie gevraagd, maar hopelijk kunnen we veel betekenen voor de collega-hulpverleners ter plaatse en de getroffen bevolking.”

Onze ambulancedienst heeft in totaal vijf medewerkers die voor USAR (‘Urban Search And Rescue’) steeds snel overal ter wereld inzetbaar zijn. Zij trainen regelmatig met zoeken en redden in extreme situaties. Alle collega’s binnen onze dienst wensen Jan en Leo en de overige USAR-leden veel succes en een veilige en geslaagde missie toe!