Werkafspraken vastgelegd met huisartsenposten

Ambulancezorg en huisartsenzorg grenzen nauw aan elkaar en overlappen elkaar deels. Het is daarom belangrijk dat we goed van elkaar weten wie wat doet, waar ieders verantwoordelijkheid ligt en hoe we patiënten aan elkaar overdragen. Daarom hebben wij samen met de drie huisartsenposten (HAP’s) uit ons gebied de samenwerkingsafspraken nauwgezet op papier gezet.

De tekst gaat verder onder de foto.

Op de foto wordt het convenant ondertekend door v.l.n.r. Jacqueline van Bree (directeur Huisartsenpost ’t Hellegat), Puck Fillekes (algemeen directeur HuisartsEnZorg Gorinchem e.o.), John Geurts (medisch directeur Regionale Huisartsenpost Drechtsteden) en Hans Janssen (directeur Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid).

De vandaag gemaakte afspraken gelden voor de acute zorg in de avonden, nachten en weekeinden. In die uren kiezen patiënten die ziek of gewond zijn, niet altijd meteen het juiste kanaal om hulp te vragen. Wie 112 belt, kan soms beter door de HAP worden geholpen en andersom. Welke zorgverlener is de juiste in de betreffende situatie, of welke is misschien toevallig al heel dichtbij?

Hoe dragen de 112-meldkamer en de HAP telefonisch patiënten aan elkaar over? Hoe doet een huisarts datzelfde ‘in het veld’, wanneer de ambulance arriveert? Waar begint en eindigt dan ieders verantwoordelijkheid? Dat staat in de afspraken allemaal tot in detail vastgelegd, met als doel dat iedere patiënt zo snel mogelijk de best passende hulp krijgt.

“Ik vind het in de praktijk soms best lastig”, zegt John Geurts van de HAP in Dordrecht. “Je staat aan het bed van een patiënt, de ambulance arriveert. Het ambulancepersoneel is veel bedrevener in sommige acute handelingen dan ik, maar ik ben als arts nog eindverantwoordelijk. Wie is op dat moment precies ‘waarvan’? Dat soort vragen heeft in dit convenant een heel goede plek gekregen.”

Zijn collega Puck Fillekes uit Gorinchem vult aan: “De samenwerking was weliswaar al heel goed en je komt er eigenlijk altijd samen wel uit. Maar je moet dergelijke zware verantwoordelijkheden nu eenmaal ook op papier vastleggen en dat is nu heel goed gebeurd.”

Hans Janssen: “Juist nu er in de acute zorgketen landelijk veel aan het schuiven is, en onze meldkamer zich bovendien voorbereidt op samenvoeging met die van Rotterdam, is het belangrijk om te weten waar iedereen staat. Wij zijn daarom blij met deze afspraken.”

In het verzorgingsgebied van Huisartsenpost ’t Hellegat zijn twee ambulancediensten actief: Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Directeur Jacqueline van Bree: “Als basis voor dit stuk, hebben we de afspraken gebruikt die er voorheen al lagen met Rotterdam-Rijnmond. Maar dit nieuwe convenant is nu zo gedegen en uitgebreid geworden, dat Rotterdam-Rijnmond al een tijdje reikhalzend meekijkt omdat ze er ook graag hun voordeel mee willen doen. Dat is voor ons dan ook weer handig.” Janssen: “Ik denk dat veel regio’s dit voorbeeld graag zullen willen volgen.”