18-194 gaat nieuw bestaan tegemoet in Roemenië

We hebben afscheid genomen van de ‘18-194’. Deze ambulance gaat met Stichting Leven voor Leven een nieuw bestaan tegemoet in Roemenië. De brandweer van Boekarest heeft grote behoefte aan een hulpverleningsvoertuig. Roemenië mag dan een EU-land zijn, de (acute) zorg loopt – vooral qua middelen – sterk achter bij die van ons.

Op de foto overhandigt onze wagenparkbeheerder Gerard Kok (2e van links) de autosleutel aan Piet Vullings, coördinator van de stichting. Controller Diana Boender geeft Vullings de autopapieren mee.

Elke ambulance in onze dienst wordt om de vijf jaar vervangen. Door het zeer intensieve gebruik en de vele kilometers, breekt dan het moment aan waarop onderhoud en reparaties te duur gaan worden. De auto’s die uit dienst gaan, vertegenwoordigen nog een restwaarde. Elke vierde auto die we vervangen, gaat niet naar een opkoper maar naar een goed doel. Zo willen wij een bijdrage leveren aan goede zorg in andere landen.

Volgens Piet Vullings, die al vele jaren in Roemenië ontwikkelingswerk doet, staan ze in dat land te juichen bij een auto die nog zo mooi is. “Je hebt er geen idee van met welke achterhaalde middelen ze daar moeten werken.”

Sinds twee jaar geven wij gebruikte bedrijfsmiddelen (naast auto’s onder meer kleding) weg via de Commissie Buitenland van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Die commissie verdeelt de afgedankte ziekenhuisspullen, die elders nog goed bruikbaar zijn, over partnerziekenhuizen in het buitenland. Stichting www.levenvoorleven.nl is een gescreende samenwerkingspartner van het ziekenhuis.

Op de foto staan verder Frank van den Elsen (links, lid Commissie Buitenland van het ASz), Jan van Schaik (vrijwilliger Leven voor Leven, staat naast Vullings) en Johnny Mirer, secretaris van de stichting (rechts).